Premierministeren er gået af, Brexit er i gang – hvordan vil det gå?

EU
dsa11

Det kom som lidt af et chok for mange mennesker da Storbritannien i 2016 valgte at stemme sig ud af EU-fællesskabet. Blot et par måneder senere blev Donald Trump valgt som præsident i USA, og verden måbede. To mærkelige, men betydningsfulde politiske beslutninger var blevet truffet af vælgerne.

Generelt har det ført til en masse ængstelighed blandt befolkninger over alt i verdenen, men her godt tre år efter har verdens undergang endnu ikke indfundet sig. Og Storbritannien har endnu ikke fået en aftale for deres udmeldelse på plads.

Det skal snart ske, fristen er udgangen af oktober i år, men hvordan vil det komme til at gå? Det er svært at spå om konsekvenserne i det lange løb, men indtil videre har det været en langsommelig og bekostelig proces, og UK står ikke til at vinde noget godt lige i øjeblikket.

Brexit

Selv ”leave”-stemmer var overrasket over valget

Der har i mange år været en voksende utilfredshed med EU i mange af Europas lande. For mange almindelige mennesker kan EU virke som en bureaukratisk irgang, og ingen ved rigtig hvad de får ud af det. Mange føler at store beslutninger bliver truffet, langt væk fra hvor de har effekt. Det fik mange briter til at stemme ”leave” ved folketingsvalget, egentlig ikke så meget fordi de nødvendigvis ville ud af samarbejdet, men fordi de ville sende et signal.

Trump

Derfor var der mange af selv dem som stemte for det, der var overrasket over resultatet.

Samhandel kan blive svært for Storbritannien

En af de store ting som EU tilbyder, er en nemmere samhandel landene i mellem. Det er ikke sikkert det bliver så nemt for UK at lave en god aftale på denne front. Der er trods alt nogle fordele forbundet med et medlemskab af EU.

Til gengæld af USA’s præsident, Donald Trump, sagt at UK står til at kunne få en god handelsaftale med Amerika når først de har forladt EU. Hvorvidt det er sandt, må tiden vise. En ting er sikkert med Trump, og det er at han kun laver aftaler som også har gavn for USA.

Det bliver interessant at følge med i udviklingen når vi når til november.

Skriv et svar