Oplevelsesgaver, verdens bedste gaver?

paraglide
dsa11

Jf. Dansk Erhverv har i 2018 2 ud af 3 danskere fået, eller købt sig, en oplevelsesgave. 2019 forventes at blive endnu et rekordår for oplevelsesgaver. Hvad det det mon, der gør dem så populære?

Velstanden i Danmark er steget konstant de seneste årtier. I hvert fald for de fleste, ser man bort fra de der blev ramt af politisk motiverede fattigdomsydelser. Med så megen velstand kan man gå ud fra at der er opstået en vis mætning når det kommer til materielle goder, inklusive gaver.

Hvem har brug for flere ting?

De fleste af os har allerede flere ting end vi har brug for. Og mange oplever det faktisk som en belastning, når de til fødselsdage, jubileer, jul og andre lejligheder, får endnu flere ting i gaver. For lad os være ærlige: de fleste ting vi får som gaver, har vi hverken ønsket os, eller brug for.

Denne materielle mætning er helt sikkert en grobund for oplevelsesgaver.

Nu kan du give glæde pur

Du har sikket selv prøvet dilemmaet med at finde gaver til folk der har alt. Du har måske også været der, hvor du ikke kan sige hvad du selv ønsker dig.

Hvor mange gange kan du give moster Bente en pakke med velduftende sæber? Indtil hun får mistanken, at det kunne være en skjult hentydning til, at hun har brug for at vaske sig mere? Det kan godt være at hun har brug for et sæt barbergrej. Men det er måske ikke så politisk korrekt, at hun får det i fødselsdagsgave af dig.

Det hjælper heller ikke når svoger Søren siger, at det eneste han virkelig ønsker sig i julegave er en citrongul Ferrari bil.  Så mange kviklån findes der slet ikke i hele Danmark, at du kunne få råd til at opfylde ham sit eneste sande ønske.

Se, med en oplevelsesgave kan du styre elegant udenom denne ”materialetræthed”. En oplevelsesgave tager ingen plads på hylderne. Den kan anvendes en gang, og så lever den videre som et godt minde. Det er de gode oplevelser i livet, der skaber glæde. En oplevelsesave er det tætteste du kan komme på, at give ren glæde.

Tænk dig godt om, hvad modtageren virkelig ønsker at opleve

Det er dog ikke nødvendigvis nemmere at finde en god oplevelsesgave, end det er med materielle gaver. Statistikken siger, at vi rammer tit ved siden af.

Det viser sig nemlig, at 23% af alle oplevelsesgaver aldrig bliver indløst inden forfaldsdato. Og forfaldsdatoer er typisk ret lange, op til 12 måneder. Af de oplevelsesgaver der bliver indløst, ender igen ca. en fjerdedel med at blive byttet om til en anden slags oplevelse.

vin

Vi kan nok gå ud fra at de fleste der får en oplevelse de virkelig brænder for, ikke ville lade den gå til spilde. Ud fra dette kan konkluderes, at mange vælger de forkerte oplevelser til deres kære, næsten hver anden gang.

Oplevelsesgaver er miljøvenlige

Det gælder naturligvis ikke alle oplevelser. En tur i et F16 fly ville nok ikke kvalificere som en miljøvenlig oplevelsesgave. Kan man overhovedet det? Det er tvivlsomt om det kan lade sig gøre i Danmark, men ja, i nogle lande er det muligt. Det er nok også kun et spørgsmål om tid, at du kan få en rumtur i oplevelsesgave.

Men de fleste oplevelsesgaver er faktisk langt mere miljøvenlige end materielle gaver af tilsvarende værdi. Udstyret der bliver brugt til oplevelserne bliver genbrugt mange gange. Og selve oplevelsen sætter nok et langt mindre klima- og miljøaftryk end en industriel produceret forbrugsvare.

Skriv et svar