Grønlands is smelter seks gange hurtigere end i 1980’erne. Og alt det smeltevand får havniveauet til at stige. Læs videre her.
Vandene stiger
Denne nyhed kommer i kølvandet på en ny undersøgelse, der omhyggeligt rekonstruerer ispladenes adfærd i årtierne, før moderne måleinstrumenter blev tilgængelige. Forskere vidste allerede dengang, at der var meget mere is på Grønland i 1970’erne og 1980’erne, og der er blevet foretaget præcise målinger af stigningen i issmeltningen siden 1990’erne. Nu ved videnskaben lige præcis, hvor dramatisk tingene har ændret sig i løbet af de sidste 40-50 år.
En ø, der kan påvirke hele verden
Grønland er kun en ø, men dens is har potentialet til at forvandle hele planeten. Grønlands isplader har eksisteret i 2,4 millioner år, og er nogen steder mere end 3,4 kilometer tykt. Hele Grønlands ismasse vejer faktisk omkring halvdelen af jordens samlede atmosfære. Hvis isen smeltede helt, ville havniveauet stige med op til 7,4 meter.
Dramatisk acceleration
Her i det 21. århundrede bruger forskere lasermålinger og satellitfotografier til at bestemme isens tykkelse. De har nu konkluderet, at isen smelter fire gange hurtigere nu end i 2003. Mellem 2000 og 2010 tabte Grønland omkring 187 billioner kg is pr. år; Mellem 2010 og 2018 smeltede der ca. 286 billioner kilo is pr. år. Det hele går uhyggeligt stærkt.
Grønland er ved at ændre sig
Disse tal gør konkrete, hvad forskere og Grønlands indbyggere vidste i forvejen; nemlig at øen er ved at ændre sig, og dens gamle gletsjere er i tilbagegang med en alarmerende hastighed. Den dramatiske acceleration i istab i løbet af de sidste to årtier er sammenfaldende med en lignende stigning i drivhusgasser og global opvarmning. Faktisk siden 2005 har vi haft ni af de 10 varmeste vintre, der nogensinde er blevet registreret.
Hvad betyder alt dette så for vores planets fremtid?
Hvad betyder alt dette så for grønlandsisens fremtid, såvel som de globale havniveauer? Langt de fleste forskere har konkluderet, at det helt springende punkt i denne forbindelse er, hvad vi vælger at gøre ved det. En ting er sikkert, der skal gøres noget mere eller mindre radikalt, for at standse denne katastrofale udvikling.