Hvad er forskellen egentlig på vinter- og sommerdæk?

dsa11

Du er måske en af dem, der troligt skifter dæk når sæsonen skifter til og fra vinter, fordi der er forventet og pålagt af alle omkring dig. Ikke desto mindre er du lidt usikker på, hvad dette dækskifte helt præcist medfører og hvorfor det synes så vigtigt. Det kan du måske få lidt svar på i det følgende.

 

Lave temperaturer

Ligesom du skifter jakke under vinterperioden for at kunne holde varmen, så er der også en forskel på vinterdæk i forhold til sommerdæk, sådan at materiale i højere grad kan tåle de temperaturer, vi nogle gange bliver budt i løbet af vinterperioden. Det kan altså bestå af en anderledes gummiblanding, der for vinterdæk er blødere end den brugt til sommerdæk, sådan at et vinterdæk har bedre forudsætninger for at bibeholde sin elasticitet under de potentielt meget lave temperaturer. Og denne elasticitet kan være vigtig for funktionaliteten af et dæk, da det netop er den medvirker til et medgørligt dæk, der har et bedre vejgreb. Forstil dig til modsætning at køre rundt på en isklump af et dæk? Det føles ikke særligt sikkert, vel?

 

Dækmønster

En anden forskel på de forskellige dæktyper er dækmønsteret. Dækmønsterets fornemmeste opgave kan være at håndtere det nedbør som himmelen måtte byde os. I sommerperioden vil det altså primært være vand, hvilket har en anden densitet og fylde end dens mere eller mindre tilfrosne familie, sne og slud, der kan komme i løbet af vinteren. Derfor kan dækmønsteret varierer, alt efter hvad det er lavet til at håndtere. For eksempel kan du på mange vinterdæk observere en bredere kile eller rille i siderne, der er lavet til netop at kunne presse sne og slud ud fra under dækket.

Så der kan altså være en stor forskel på funktionaliteten af et sommer- og et vinterdæk, der kan have betydningen for køresikkerheden i en sæson.

 

 

 

Skriv et svar