Flere og flere danskere tager kviklån, men de har stadig ikke styr på ÅOP’en

låneaftale
dsa11

Børsen kunne for nylig rapportere, at der i løbet af de seneste år har været en voldsom vækst i antallet af kviklån, danskerne tager, men når danskerne optager et kviklån, der i mange tilfælde er så kvikt at en halv time kan gøre det, så glemmer de at tjekke ÅOP’en. Det er i hvert fald konklusionen, i en undersøgelse foretaget af Nordea og Yougov.

Især unge og kvinder forstår ikke ÅOP

Det kan variere meget fra kviklån til kviklån, hvad ÅOP’en ligger på, men ifølge undersøgelsen ved op imod halvdelen af danskerne ikke, hvad forkortelsen står for, eller hvilken indflydelse den har på deres lån, og her er det altså særligt de unge og kvinderne, der ikke helt er med.

Ligeledes var der også en stor andel af danskere med lav indkomst, der heller ikke havde nogen idé om, hvad ÅOP’en betyder.

lommeregner og penge

Kan du forklare ÅOP?

Forkortelsen ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent. Jo højere tallet er, jo flere penge skal du betale tilbage. ÅOP’en er det bedste tal at kigge på, hvis man skal sammenligne lån. Hvis man skal det, er det dog vigtigt, at man kigger på lån, der er lige store, og løber lige længe.

Forslag om loft over ÅOP

Flere steder i Europa er man begyndt at sætte loft over, hvor høj en ÅOP et lån må have, lige meget hvem der udbyder det. I Sverige er der eksempelvis en grænse på 40%. I marts måned foreslog Finans Danmark, at man sætter et loft på 50%, imens Socialdemokratiet i maj foreslog at man lægger grænsen ved 25%.

Direktøren fra 4finance, der er paraplyvirksomhed for flere kviklånesider, mener dog ikke, at en grænse over ÅOP’en vil føre til en mere stabil låneadfærd hos danskerne.

Flere eksperter foreslår, at staten sætter ind med kraftige og aggressive oplysningskampagner, for at oplyse danskerne. De mener ikke, at kviklånene er problemet, det er forbrugernes forståelse af dem, der er problemet.

Dagligt bliver danskerne bombarderet med reklamer for kviklån, men de er nødt til at vide mere om dem. Nok er lånene kvikke at optage, men de er ikke lige så kvikke at komme af med, og det er der mange endnu der mangler at lære.

Danskerne skal vide mere om økonomi

Skriv et svar