Danskerne prioriterer klimaet

jorden
dsa11

Det fornyligt overståede EU-valg viser det, og det samme gør de forskellige tendenser i samfundet: danskerne har for alvor fået øjnene op for, at miljø og klima er noget, man skal holde øje med og reagere på. Flere og flere placerer emnet højt, når de spørges om, hvilke politiske emner de mener, er de vigtigste. Mange er også begyndt at ændre ting i deres livsstil for at tage aktiv stilling til et af tidens helt store spørgsmål: hvordan sørger vi for, at Jorden også er et godt sted at bo i fremtiden?

Vi ændrer vores vaner

Der er flere forskellige forhold, som indikerer en ændring i danskernes tilgang til forbrug i forhold til klima og miljø. I mange kommuner er man blevet en del bedre til at affaldssortere end tidligere, og generelt er folk blevet meget mere opmærksomme på, at skrald skal smides i skraldespanden og ikke i naturen.

miljøprotest

Mange er blevet gode til at anvende bæredygtige alternativer, når det kommer til de ting, vi forbruger i hverdagen. For eksempel er salget af træ-vatpinde steget markant, salget af plastiksugerør er faldende, og så har et stort antal butikker gjort en stor indsats for at nedbringe antallet af plastikposer, der udleveres.

Madspil er blevet et meget omtalt emne i sig selv, og folk er blevet markant bedre til ikke at smide madrester ud. Ligeledes er de fleste supermarkedskæder hoppet med på bølgen, så det er blevet en del lettere at få lov til at købe varer, som snart udløber, til nedsat pris. Restaurationsbranchen må også nævnes som en branche, der har fået øjnene op for det store madspild, de tidligere har stået for. Nu er det blevet kutyme, at overskydende mad kan hentes omkring lukketid til overkommelige priser, så det ikke smides ud.

Ændringer i det politiske landskab

En ny dimension er blevet synlig i dansk politik, og det er den grønne. Hvor det før handlede om, hvorvidt de forskellige partier overhovedet troede på global opvarmning, er vi nu nået til et punkt, hvor det handler om, hvem der vil gøre mest.

Dette aspekt er synligt i de to fornyligt overståede valgkampe, hvor der i høj grad har været fokus på de problemstillinger, hele verdens befolkning står overfor. Den klassiske højre/venstre-skillelinje er måske ikke blevet erstattet fuldstændigt af et grønt fokus, men man kan i hvert fald sige, at diskussioner om bæredygtighed og planetens fremtid er blevet anerkendte som vigtige emner, vi bliver nødt til at tale om.

Der er ingen tvivl om, at dette er en positiv udvikling. Danmark er et lille land, men vi er rige på blød magt, og derfor kan vi gøre en forskel ved at være forgængere for den bæredygtige udvikling. Når både politikere og den resterende befolkning står sammen, ser fremtiden lidt mere miljøvenlig ud, end den ellers har gjort.

sommerfugl

 

Skriv et svar