Det er altid interessant at se på økonomiske fænomener, som eksempelvis aktiemarkedet, når der opstår globale omvæltninger, som eksempelvis finanskrisen i 2008-2009 såvel som den økonomiske krise, der lige nu er svagt blussende som svar på pandemien covid-19.
Mennesker har en tendens til at tro, at økonomi er rationel. Nogle mennesker tror endda at mennesket selv er rationelt, men det er en fornedrelse fyldt med selvmodsigelser. Sandheden er, at økonomi ikke er udelukkende rationel. Den er til dels rationel, da den er baseret på tal, men enhver matematikstuderende kan fortælle dig, at tal ikke er udelukkende rationelle.
Nogle af de værste paradokser finder man i matematikkens verden og vores tid er tiden, hvor de irrationelle tal begynder at få indvirkning på både økonomien, videnskaben og dialektikken. Derfor er det interessant at se, hvordan aktier opfører sig under specielle omstændigheder.
Almindelige adfærdsmønstre og tendenser kan blive afbrudt abrupt eller totalt skifte karakter. Aktierne er i sidste ende et udtryk for menneskelig adfærd og det er udelukkende fordi at mængden af aktier og af aktieholdere er så høj som den er, at statistik på nogen måde kan hjælpe med at forudsige et grundlæggende irrationelt spil. Det er typisk her illusionen om rationalitet opstår. Læs med i denne artikel for at få udvidet dit begreb om, hvad aktier er og hvilken indvirkning de har på vores samfund.
Aktietyper
Når mange folk tænker på aktier, får de et billede af, at det er noget med, at man investerer i en virksomhed, der har medvind for tiden. Det er også til dels sandt, men det er kun en brøkdel af aktieverdenen, der er baseret på virksomheder.
Aktiemarkedet har udviklet sig til at være hovedsageligt baseret på bestemte, kæmpe store tendenser. Eksempelvis foregår en enormt stor del af investeringen på globalt plan i, at privatpersoner enten investerer i amerikanske aktier eller “shorter” dem, ved at investere i en anden valuta. På den måde er man med til at regulere den relative værdi af verdens økonomiske sammenhængskraft: nemlig valutaen (dog på en mikroskopisk lille skala). Fordi USA er en økonomisk supermagt og fordi den amerikanske dollar er så udbredt, som den er (som du måske kan fornemme på ovennævnte er USD en global målestok for relativiteten ved valutaer), er denne måde at investere på blevet enormt populær.
Aktiernes indvirkning på hverdagen
Aktiemarkedet holder efterhånden på en stor del af den akkumulerede værdi i verden. På den måde har aktie-holdernes handlinger sammenlagt en enormt vigtig rolle i den globale økonomi.
Vi har før set, hvordan en økonomi kan kollapse, hvis der opstår mistillid blandt aktieholdere. Det er samme princip, som hvis borgerne ikke længere stoler på bankerne. Økonomien går i stå og hvis der er én ting, der ikke er godt for økonomi, er det stilstand. Hvis mistilliden ikke forsvinder, vil ethvert land med et til dels frit marked på meget kort tid opbygge sig meget store problemer.
Det endnu mere skræmmende ved et sådant scenarie er, at det kun er økonomien i sig selv, der kan redde en stor økonomi i forfald. Spørgsmålet er, hvor længe egentlig værdi vil bestå. Relativ værdi var et fænomen, der blev indført da valutaen blev opfundet og siden hen er relativiteten blevet mere og mere absurd og uigennemsigtig. I dag er relativiteten i økonomien dens sammenhængskraft. Økonomi kan i grunden komme til at holde helt op med at handle om udbud og efterspørgsel men i stedet om efterspørgsel på afstemninger af relative forhold mellem valutaer.