Søvnmangel er for udbredt blandt danskerne

kvinde søvn
dsa11

Der er blevet forsket meget i søvn, søvnmønstre og kvaliteten af søvn. Det er blevet påvist flere gange, at dårlig søvn kan have en omfattende negativ effekt på dit generelle helbred. Studier viser, at mere end 10 procent af danskerne får for lidt søvn. Mange ved at for lidt eller for dårlig søvn kan skabe dårligt humør, koncentrationsbesvær og hukommelsesbesvær. Det er dog de færreste der ved eller overvejer, hvor stor og negativ en effekt for lidt eller for dårlig søvn kan have på helbredet generelt. Mangel på overskud og stress er måske det mindste du skal bekymre dig om, hvis din søvn, kvaliteten af den eller dit søvnmønster ikke er som det skal være, det kan nemlig have fatale konsekvenser, hvis du sover dårligt.

Alzheimers

Dette kan dårlig søvn føre med sig – det er værre end du tror

For dårlig søvn kan risikere i en tidligere død, det lyder måske en smule makabert og barskt, men det er ikke mindre sandt af den grund. Tidlige tegn på et dårligt søvnmønster er manglende overskud, opfarende adfærd, hukommelsesbesvær og koncentrationsbesvær. Der er dog beviser på, at dårlig søvn kan have en stor påvirkning på, hvor længe man er om at restituere efter sygdom og også påvirke evnen til, at overkomme bivirkninger. Langvarige søvnproblemer kan decideret være fatale, det kan medføre en øget risiko for stress, type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og for tidlig død. Nyere studier viser også, at det kan have direkte tilknytning til udvikling af alzheimers. Niveauet af et proteinstof kaldet beta-amyloid, stiger allerede efter én nat med dårlig søvn. Samtidig med det, så stiger niveauet af tau protein, cirka efter en uge med dårlig søvn. Ophobning af disse proteiner i hjernen er direkte markører for alzheimers og derfor ser man en direkte forbindelse mellem manglende søvn og udvikling af alzheimers. Med denne info virker det lidt uhyggeligt, at over 10 procent af voksne danskere lider af dårlig søvn. Cirka 30 procent har kun været en smule forstyrret af det.

soveværelse

Derfor kan det være en god idé at få den rigtige seng 

Det er dog ikke kun blandt voksne, at dårlig søvn stiger, man ser det også stige hos de unge. Det er en rigtig kedelig udvikling og derfor også noget, som skal tages mere alvorligt. Du kan selv gøre en aktiv indsats, ved for eksempel at skabe en mere kontinuerlig døgnrytme for dig selv. Det er dog ikke kun længden af søvnen der kan have en påvirkning på, om du har fået dårlig søvn, det kan nemlig også være kvaliteten af den. Her er det en god idé at få bedre nætter med en ordentlig seng. Der findes et hav af forskellige mennesker og dermed også forskellige behov, den anslået mængde af søvn er derfor ikke andet end bare vejledende. Find den rutine der passer dig og lyt til din krop. Det er heller ikke alle der kan sove ordentligt på den samme seng, nogle vil sove blødt og andre mere fast. Derfor er det ikke kun vigtigt, at du skaber et godt søvnmønster, det er også vigtigt, at du har fokus på, hvordan du ligger. Med bedre søvn, så vil du også kunne blive en bedre dig.